Wijn
Het drinken van wijn kent wereldwijd een eeuwenlange traditie. Voor zover we na kunnen gaan, werden er al rond 6000 v. Chr. druiven gefermenteerd tot een alcoholische drank in gebieden die nu tot Oost-Europa en het Midden-Oosten gerekend worden. In latere culturen, zoals die van de oude Grieken en Romeinen, nam wijn een prominente plaats in in het dagelijks leven en speelde de drank zelfs een rol binnen de godsdienst. De populariteit van wijn is niet verwonderlijk. Het feit dat drinkwater vroeger niet altijd even betrouwbaar was, is een belangrijke reden dat alcoholische dranken als wijn en bier de overhand hadden. Overigens is het wel zo, dat de wijn die mensen toen dagelijks tot zich namen meestal een afgezwakte versie, met een lager alcoholpercentage. was van de wijn die wij tegenwoordig drinken.
Tegenwoordig is wijn nog steeds bijzonder populair en ook in landen waar druivenwijn niet van oudsher tot de traditie behoort, beginnen steeds meer mensen het te waarderen. In China bijvoorbeeld, veroveren de Franse wijnen langzamerhand de markt.
Wijn kent een enorme culinaire geschiedenis en wordt tot op de dag van vandaag geassocieerd met genieten, klasse en exclusiviteit.
Wijn wereldwijd
Wijn is er in alle soorten en maten. Wij kennen wijn vooral als de drank die uit druiven gemaakt wordt, maar eigenlijk is wijn een overkoepelende term voor alle licht alcoholische dranken die uit gefermenteerd sap gemaakt worden. Verschillende landen kennen verschillende varianten. De belangrijkste en bekendste soorten wijn zetten we hier voor je op een rijtje:
– Druivenwijn
Witte, rode en rosé wijn zoals wij die vooral kennen, is vrijwel altijd gemaakt van één of meerdere druivensoorten en de naam verwijst hier doorgaans naar. Zo kennen we de Pinot Noir, de Chardonnay en de Merlot bijvoorbeeld. Veel wijnen van Europese origine dragen overigens de naam van het gebied waar ze vandaan komen, zoals de Bordeaux.
– Fruitwijn
Behalve van druiven wordt er ook wijn gemaakt van andere fruitsoorten. Meestal worden deze dan ook voluit fruitwijn genoemd en blijft de algemene benaming voorbehouden aan de drank die van druiven is gemaakt.
De bekendste fruitwijn bij ons is appelwijn maar ook van kersen, peren en ander fruit wordt hier van oudsher wijn gemaakt. Fruitwijnen uit andere landen zijn bijvoorbeeld lycheewijn uit China, ananaswijn uit Hawaii en pruimenwijn uit Korea.
– Rijstwijn
Wat druivenwijn voor onze cultuur is, is rijstwijn voor veel Aziatische landen. In Japan, China en Korea bijvoorbeeld behoort rijstwijn tot het culturele erfgoed en kent het een uitgebreide culinaire geschiedenis. Het stoken van de ultieme rijstwijn is tot een ware kunst verheven en wat betreft exclusiviteit doet deze niet onder voor de meest verfijnde druivenwijn.
Rijstwijn staat bij ons vooral bekend onder de Japanse benaming ‘sake’.