Likeur
Om een duidelijke omschrijving te geven van wijn, bier of koffie bijvoorbeeld, is betrekkelijk eenvoudig. Voor likeur is dat wat lastiger. Likeur is namelijk een overkoepelende term voor een enorm breed scala aan alcoholische dranken. Meestal wordt een drank een likeur genoemd wanneer het een gedestilleeerde drank betreft met een alcoholpercentage dat boven de vijftien procent ligt.
Deze classificatie geldt volgens de wet, maar daarbuiten is het niet altijd even gemakkelijk om het precieze verschil tussen likeuren, likorettes en andere dranken te duiden. Een voorbeeld daarvan zijn de Oost-Europese wijnen die doorgedestilleerd worden tot ze een hoog alcoholpercentage bevatten maar die daar nog steeds ‘wijn’ genoemd worden.
Likeur heeft een interessante geschiedenis. De eerste likeuren waren waarschijnlijk bedoeld als geneesmiddelen, of kruidenelixers. De vroegste likeur waar we weet van hebben, stammen uit het Italië van de dertiende eeuw en werden door monniken gestookt.
Likeursoorten
Likeur wordt van allerlei ingrediënten gemaakt. De meest gebruikte basisingrediënten oor likeur zetten we hier voor je op een rijtje, mét een aantal smakelijke voorbeelden uiteraard.
– Kruidenlikeur
Kruidenlikeuren behoren tot de oudste likeuren die we kennen.
Klassiekers als Ouzo, Pastis en Absint zijn gebaseerd op Anijs. En het Spaanse Liquor Mirabilis, de voorloper van Liquor 43, is gemaakt met vanille. Voor het bekende Duitse Jägermeister worden wel 56 verschillende kruiden gebruikt, maar het precieze recept wordt geheim gehouden.
– Notenlikeur
Het scala aan notenlikeuren is wellicht niet zo breed als dat van de kruidenlikeuren maar de notenlikeuren die we kennen, zijn wel even zo populair.
Eén van de bekendste notenlikeuren is ongetwijfeld de Amaretto, die gemaakt wordt van amandelpitten. Steeds populairder wordt Frangelico, een likeur op basis van hazelnoot. Iets minder bekend is Nocino, eveneens een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van walnoten.
– Vruchtenlikeur
Vruchten vormen een goede basis voor likeur. Door vruchtenwijnen te destilleren, ontstonden een aantal van de eerste likeuren.
Grand Marnier is een bekende sinaasappellikeur met een klein bittertje. Een andere bekende vruchtenlikeur is Pisang Ambon; de groene bananenlikeur. Steeds populairder wordt de Italiaanse citroenlikeur Limoncello, die ook in een creme uitvoering verkrijgbaar is.
– Bloemenlikeur
Wij moeten er misschien nog wat aan wennen maar vooral in Azië zijn bloemenlikeuren al eeuwen bekend en geliefd. Rozen, jasmijn en hibiscus zijn daar heel gangbare smaakmakers voor siropen, gebak, snoep, desserts en ook voor likeur.
Toch kennen we ook in Europa likeur die gemaakt wordt met bijvoorbeeld rozen, lavendel, of een mix van kruiden en bloemen, ook al is het in mindere mate. Een bekende likeur, gemaakt van vlierbesbloesem, is de Franse St. Germain likeur.