Ik ben jaloers op Starbucks!
Echt waar, niet om de koffie die ze zetten, ik ben niet zo van de tierelantijntjes in koffie, maar op hun social media aantrekkingskracht. Dan heb ik het niet over de ruim 11 miljoen volgers die ze op Twitter hebben.
Laat me even uitleggen waar ik zo jaloers op ben.
Laatst ging ik op een regenachtige zondag shoppen met mijn dochter in de Leidsestraat in Amsterdam. Mijn dochter moest hier perse naar toe, er zitten twee kledingwinkels waar ze graag naar toe gaat en op de terugweg kon ze dan even langs Starbucks. Op zich geen vreemd verhaal, behalve dat mijn dochter 11 jaar is, geen koffie lust en haar zusje van 9 ook ineens mee moest nadat ze het woord Starbucks had gehoord.
Na wat shoppen voor kleding gingen we met z’n drieën de Starbucks binnen. Het concept is mooi. Je wordt geholpen aan de kassa, daar neemt iemand je bestelling op en schrijft je naam op een beker. Iemand anders vult deze beker dan weer met een mix van koffie en een hoop tierlantijntjes. Service, aandacht, klantgerichtheid, allemaal krijgen ze een dikke 10. Een hoop ketens kunnen hier veel van leren. Het is een geoliede marketingmachine achter de toonbank. Het beweegt, het lacht, het straalt, geeft energie. Mooi om naar te kijken.
Daar sta je dan met je Nima Marketing diploma op zak. Niets Product, Prijs, Presentatie, Plaats.
Een minuut of 5 later staan er twee doorzichtige plastic bekers voor me met de namen van mijn dochters erop. Het blijkt dat een ‘iced frappuccino, zonder koffie, met slagroom en caramelsaus’ hetzelfde is wat ze bij de buren (McDonald’s) verkopen als een milkshake caramel, maar dan voor de helft van het geld. Goede marketing, maar nog steeds niet waar ik jaloers op ben.
Nu komt het: Het ging mijn dochters niet eens om het drankje. Het doel van de hele actie was dat ze een selfie konden posten op Instagram met de Starbucks beker (logo naar de camera) in hun handen. Een stuk op 5 selfies zijn gepost, met binnen enkele minuten letterlijk meer dan 100 likes.
Daar sta je dan met je Nima Marketing diploma op zak. Niets Product, Prijs, Presentatie, Plaats. Hoewel bij Starbucks allemaal goed op orde, het is allemaal voorspel. Vergeet de 4 P’s. Het gaat om de B van Beleving en de S van Sharing. Dat is wat Starbucks tot in de puntjes begrijpt en beheerst en daar ben ik jaloers op.
De lege Starbucks bekers staan bij mijn dochters op de slaapkamer te pronken alsof het gewonnen bekers van een groot sporttoernooi zijn. Geen kans dat ik ze weg mag gooien.
Beste Starbucks, bedankt voor deze les. Het was me die € 8 meer dan waard.