Broodjeszaken springen als paddenstoelen uit de grond en zijn op allerlei locaties te vinden. In het centrum van de stad om voorbijgangers te trekken, op het station of op een bedrijventerrein. Niet elke zaak is even schoon maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daar iets op bedacht. Met een applicatie kun je de hygiëne van het bedrijf checken.
Met de ‘Horeca Inspectiekaart’ kunnen consumenten controleren of lunchrooms goed scoren op aspecten zoals hygiëne. Op dit moment zijn er 1600 broodjeszaken te vinden, maar binnen een jaar moet dit aantal vergroot zijn naar 45.000. Er wordt met kleuren (rood, oranje en groen) gewerkt om aan te geven hoe de kwaliteit van de lunchroom is.
Een groene kleur betekent dat het bedrijf de zaakjes op orde heeft terwijl oranje inhoudt dat er een boete is opgelegd omdat de broodjeszaak een onderdeel heeft laten liggen. Als de app een rode kleur aangeeft, kun je daar beter geen broodje of een stuk monchou taart bastogne gaan eten. De lunchroom staat dan onder verscherpt toezicht.
Kwaliteit op orde
Op dit moment is de kwaliteit redelijk op orde want er is nog geen lunchroom waarbij een rood stipje wordt weergegeven. Wel zijn er 32 broodzaakjes oranje gekleurd terwijl het overgrote deel een groen stipje heeft. De NVWA geeft aan dat lunchrooms of patisserieën die monchou taart maken de zaakjes vaak wel op orde hebben. Bij kebabzaken of andere type horecabedrijven zou het minder gesteld zijn in de keuken.
In de toekomst wordt de applicatie uitgebreid met andere type horecagelegenheden. Op dit moment zit de app in een proefperiode en wordt er naar de mogelijkheden gekeken. Een wetswijziging moet ervoor zorgen dat de organisatie binnenkort ook mag melden waarom een bepaalde beoordeling is toebedeeld. Hierdoor weten klanten ook waar een horecaonderneming iets goed doet of juist de fout in is gegaan.