De meeste noten worden genuttigd als snackje tussendoor of als garnering van een maaltijd. Als eiwitleverancier voor de maaltijd wordt de noot wat ondergewaardeerd. Noten zijn een goede bron van B-vitamines en lysine-arme eiwitten. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Uit een door TNO, in opdracht van Productschap Tuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Zuidvruchten uitgevoerd onderzoek blijkt, dat consumptie van noten de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleint.
Amandelen
De amandelboom is nauw verwant aan de pruimenboom en de perzikboom. Dit blijkt uit de vrucht. De amandel is eigenlijk een pit. Deze wordt omgeven door de harde bast, waaromheen een zacht laagje vruchtvlees zit, dat openspringt zodra de vrucht rijp is. Gepelde amandelen worden omgeven door een bruin vliesje dat middels blancheren kan worden verwijderd. Biologische amandelen komen voornamelijk uit Spanje en Italië.
Cashewnoten
De cashewnoot is een van de merkwaardigste vruchten die er zijn. De noot groeit namelijk onder aan een vrucht, de cashewappel. Per appel is er maar één noot. 14 dagen voordat de appel rijp is valt de cashewnoot eraf. Cashewnoten worden nooit in de dop geleverd omdat deze dop een irritatieveroorzakende olie bevat. Na verhitting worden deze doppen zorgvuldig gekraakt. Eventueel wordt de noot gebrand en gezouten. Biologische cashewnoten komen uit Brazilië, Sri Lanka, India, Vietnam, Ivoorkust en Burkina Fasso.
Hazelnoten
De hazelnootboom draagt in het voorjaar geen grote bloemen. De bloesem bestaat uit kleine knopjes waaruit 2 à 3 hazelnoten groeien. De kelkbladeren vormen de harde dop. De dop wordt gekraakt en de noot wordt al dan niet geblancheerd om het bruine vlies te verwijderen. Hazelnoten worden vooral industrieel verwerkt tot pasta. Biologische hazelnoten komen uit Turkije, waar het grootste gedeelte van de wereldproductie van hazelnoten plaatsvindt.
Macadamia
Een nog relatief onbekende noot. Deze van oorsprong Australische boom levert een noot met een hoog vetgehalte. Productie van deze noot is niet wijdverspreid gezien de specifieke milieuomstandigheden die de boom vraagt. De noot doet qua vorm denken aan een hazelnoot, maar heeft een heel andere smaak. Biologische macadamia’s komen uit Australië en Kenia.
Paranoten
Deze boom groeit alleen in het Amazonegebied. De oogst komt voornamelijk van wilde bomen, omdat voor de bevruchting van de bloesems de hulp nodig is van in het oerwoud levende bijen, muggen en apen. De paranoot groeit in een soort kokosnoot van zo’n 2 kilo. Er zitten 8-12 zaden in. Biologische paranoten komen uit Bolivia en Brazilië.
Pecannoten
Pecannoten lijken gepeld op walnoten. De smaak is echter fijner. De pecannoot heeft een dunne gladde bast, die gemakkelijk te kraken is. De kleur van de dop is grauw, maar voor de Europese landen worden niet-biologische noten roodbruin geverfd. Over het algemeen worden de noten niet gebrand. Biologische pecannoten komen vooral uit de VS.
Pistachenoten
De pistachioboom lijkt in sommige opzichten op de amandelboom. De noot, die in trossen groeit, is omgeven door een dunne harde dop, die weer omgeven is door een zachte vlezige bast, de ‘hull’ genaamd. Als de noot rijpt, neemt de omvang toe, waardoor de harde dop wordt geopend. Dit noemt men splits. De noot wordt gedroogd, de ‘hull’ verwijderd en daarna gereinigd. De pistache wordt pas gebrand en gezouten na bestelling, om de versheid te waarborgen. Pistachenoten zijn er in twee soorten, de ronde groengele, die voornamelijk in de VS, Turkije en India groeien en de langwerpige donkergroene soort die uit Iran komt. Biologische pistache komt uit Turkije.
Walnoten
De meest bekende noot is wel de walnoot. De noten groeien in een groene bast, die barst op het moment dat de noot rijp is. De noten worden gewassen en gedroogd. Een groot deel wordt gekraakt en het tussenschot verwijderd. Biologische walnoten komen uit Moldavië, Frankrijk en India.
Biologisch
Biologische noten dienen zoals andere gewassen geteeld te worden volgens de geldende richtlijnen. Dit betekent dat er geen groeiverbeteraars en chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden toegepast tijdens de teelt. Ook het zwavelen of gassen van de noten om ongedierte te bestrijden met bijv. methylbromide, is verboden. Een methode die tijdens de opslag van de noten wel is toegestaan is vriezen of een behandeling met koolzuurgas.
Bewaren van noten
Door het hoge vetgehalte van de noten (vooral macadamia’s, pecan- en walnoten) worden deze snel ranzig. Oxidatie van vet wordt bevorderd door licht, warmte, vochtigheid en de aanwezigheid van metaalionen in blik. Bewaar de noten daarom in een afgesloten glazen of plastic pot, op een koele donkere plaats. Dit voorkomt tevens dat ze luchtjes uit hun omgeving opnemen, waardoor de smaak wordt beïnvloed. De meeste noten in dop zijn 1 à 2 jaar houdbaar.